MIKROORGANIZMY PROBIO EMY

dom bez chemii, zdrowy ogród, zdrowa działka, dla rolnictwa

logo Mikroogranizmy Marek Kiesiński


 

O nas

 

Nazywam się Dariusz Kiesiński i pochodzę z miejscowości Janów w województwie opolskim. Jestem rolnikiem z zamiłowania i z wyboru. Od zawsze interesowały mnie wszystkie „nowinki”, dzięki którym można było efektywniej i nowocześniej prowadzić gospodarstwo. Dzięki temu jako pierwszy w województwie opolskim skorzystałem z Programu Unijnego SAPARD unowocześniając park maszynowy, uczestniczyłem w pilotażowym Programie Integrowanej Produkcji i korzystałem z programów rolnośrodowiskowych.

Poszukując alternatywy dla stosowanych środków ochrony roślin w 2008 roku natknąłem się na ProBio Emy i zacząłem je stosować na całym areale zarówno w produkcji sadowniczej i polowej,  i tak są ze mną do dziś. Towarzyszą mi nie tylko na plantacji i na polu, ale także w ogrodach, na kompostowniku i w domu, a doświadczeniem i obserwacjami chętnie dzielę się z innymi. Gospodarstwo odziedziczyłem w 1994 roku po rodzicach żony i prowadziłem produkcję roślinną konwencjonalną z uwzględnieniem integrowanej ochrony roślin od roku 1994, czyli wcześniej aniżeli integrowana ochrona stała się obowiązkowa.

 

Dopełnieniem poszukiwań będzie długo oczekiwany certyfikat ekologiczny na owoce porzeczki (trzeci rok konwersji).

 

Początkowo uprawy nie różniły się od tradycyjnych: na glebach klas od IIIa do IVb uprawiane były buraki, pszenica, rzepak. Gospodarstwo posiadało również bydło i trzodę chlewną.

Następnie zostało przekształcone i w chwili obecnej jest uprawiana porzeczka: czerwona, czarna, biała w odmianach: Titania, Ben Lomond, Ben Sarek, Tiben, Tistel, czerwone odmiany Rosetta, Rovada, białe odmiana Jutarbog i soja.

 

 

zbiory pożeczeczek

 

Gospodarstwo posiada park maszynowy: kombajn do zbioru porzeczek dostosowane do wielkości gospodarstwa, ciągniki, przyczepy, opryskiwacze, kosiarki, podcinacze, talerzówki itp. Jest gospodarstwem pokoleniowym, a prace oparte są o wykorzystanie własnej siły roboczej.

 

 

Staram się poszerzać wiedze uczestnicząc systematycznie w szkoleniach, kursach organizowanych m.in. przez OODR w Łosiowie, seminariach wyjazdowych np. do Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Od 2005 roku uczestniczyłem w pilotażowym Programie Integrowanej Produkcji co potwierdza coroczny certyfikat. Mam ogromną nadzieję, iż wkrótce będziemy zwracać uwagę i docenimy to, że produkty wytworzone z wykorzystaniem integrowanych zasad są zdrowe zarówno dla konsumenta jak i przyjazne dla środowiska. Współpracuje z plantatorami owoców twardych w Niemczech, gdzie corocznie odbywa się szkolenie dotyczące przycinania i upraw sadowniczych. Korzystając z pobytu za granicą staram się „wyłapywać” wszystkie nowinki i przenosić je w miarę możliwości na swoje gospodarstwo.

 

 

Chętnie biorę udział w szkoleniach organizowanych przez OODR w Łosiowie oraz w konkursach (np. Wzorowy Ogrodnik). Także sam udzielam wielu porad osobom zainteresowanym ochroną gleby, ograniczeniem stosowania chemii rolnej, wprowadzania Probiotechnologii. W swoim gospodarstwie i u zainteresowanych prowadzę warsztaty odnośnie Probiotechnologii. Ponadto prowadzę szkolenia z zakresu wdrażania Probiotechnologii i jej związku z ochroną gleb i wód : Biologizuj Nie Chemizuj

 

 

Wprowadzam wciąż nowe technologie bezpieczne dla środowiska. Od roku wprowadziłem do swojego dorobku zawodowego dodatkową działalność związaną, z przetwórstwem soków z własnych owoców.
 

Prowadzę również działalność związaną z rozpowszechnianiem wiedzy na temat zastosowania pożytecznych mikroorganizmów, współpracując z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Politechniką Opolską , Uniwersytetem Wrocławskim, KRUS, ProBiotics Polska, Stowarzyszeniem Ekosystem Dziedzictwo Natury, Dolnośląskim Centrum Mikroorganizmów, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.