Nazywam się Alicja Śmiertka. Jestem dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem.
Działam od listopada 2021 r. na terenie Trzebnicy.
Ukończyłam Niepubliczną Wyższą Szkołę Medyczną we Wrocławiu na kierunku Dietetyka oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. Oprócz tego ukończyłam studia podyplomowe z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Również rozpoczęłam współpracę z centrum psychoterapii Calma.
Doświadczenie kliniczne zdobywałam m.in. na Oddziale Pediatrycznym oraz Neonatologicznym w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we Wrocławiu, w Poradni diabetologicznej Wojewódzkiego Zespołu Specjalistycznej Opieki Zdrowotnej oraz w trakcie prywatnej praktyki dietetycznej na terenie Szpitala im. Świętej Jadwigi Śląskiej w Trzebnicy.
Proces nieustannego kształcenia się ma szczególne znaczenie w obszarze dietetyki. Z tego powodu uczestniczyłam w licznych szkoleniach i konferencjach z tej dziedziny, w szczególności związanych z tematyką prewencji i dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Do głównych obszarów moich zainteresowań należy dietoterapia otyłości oraz zaburzeń hormonalnych i układu pokarmowego.
Pasjonowałam się odżywianiem i zdrowym trybem życia od najmłodszych lat, a możlwiość realizowania tego, co kocham, sprawia, że jestem bardzo szczęsliwa. W pracy z pacjentem stawiam na empatię, optymizm i pełną mobilizację moich podopiecznych. Oprócz zapewnienia każdemu pacjentowi zbilansowanej, zindywidualizowanej diety, ważny jest dla mnie jego strosunek do żywienia. Dla mnie połączenie wiedzy klinicznej z dietetyki z psychologią jedzenia jest solidną podstawą do opracowywania z klientami nowych modeli zdrowienia.